Pełna samowystarczalność na kilka dni
Liczne publikacje wskazują, iż bezpieczny wydaje się zapas wszystkich wskazanych rzeczy, razem z wodą pitną (po dwa litry na osobę na dzień), na co najmniej klika dni.
W tym okresie czasu nawet gdy pozostaniemy pozbawieni prądu możemy zużyć bieżące zapasy z lodówki.
Schładzarka tudzież i wypełniona zamrażarka nie będzie bezużyteczna od razu. Budowa takich maszyn zagwarantuje utrzymanie chłodu oprócz tego poprzez jakiś czas. Im więcej zimnych artykułów ty chłodu wystarczy na dłużej. Opłaciłoby się puste miejsce w lodówce zapełniać wkładami turystycznymi, jakie w sytuacji awarii utrzymają na dłużej zimno, bądź przełożone do chłodziarki będą stanowić źródełko zimna. Jeżeli mamy zapas wydajnych akumulatorów mamy sposobność przedłużyć trwałość rozmrażających się zapasów przekładając je do zasilanych lodówek turystycznych.
Na miesiąc
Zapasy mrożonek w powiązaniu z produktami uzupełniającymi – np. puszkowanym jedzeniem, zrobione obiady, półprodukty poddane wstępnej obróbce – np. pakowane próżniowo gotowane warzywa jak również inne nie wymagające zimna do składowania kasze i ryż słodycze, bakalie i przekąski.
Na dłuższy czas
W razie topniejących zapasów oraz braku pewności do o ile jesteśmy zdani sami na samego siebie godzi się rozpocząć racjonować żywność. Wówczas jesteśmy zobowiązani racjonalizować ilość kalorii aby była wystarczająca, dbając dość możliwości o różnorodność oraz kompletność posiłków.
W takich okolicznościach celowe będzie posiadanie najróżniejszych typów kasz, maki, ryżu, tłuszczu, soli, cukru, jarzyn suchych strączkowych. Będą one stanowić do znalezienia źródełko pożywienia tak długi czas jak będziemy w stanie poddać je obróbce – czyli posiadając wodę, prąd bądź gaz bądź drewno oraz ogień. Pomocny jest też w tego typu przypadkach znajomość priorytetowych przepisów oraz umiejętność przygotowywania dań przy minimalnym zużyciu energii, która tez może być ograniczona.
Opłaca się podzielić zapasy na towary o najdłuższej zdatności a także te jakie opłaciłoby się spożyć w pierwszej kolejności.
Na zakończenie pozostawić produkty o najdłuższej przydatności nie wymagające żadnej obróbki – puszki, ciastka, krakersy, suchary, chrupki chleb, wafle ryżowe.
Lista zapasów na czarną godzinę
Przykładową listę zapasów na „czarną godzinę” powinniśmy przygotować w oparciu o własne preferencje i potrzeby żywieniowe, jednak dobra bazą może być lista umieszczona tutaj: https://www.mieszkamwdomku.pl/wnetrze/spizarnia/zapasy-w-spizarni/